Nyelvi Tábor Pármában

2015. július 2-6.

Az uniós pályázatnak köszönhetően lehetősége nyílt a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csoportjának Pármában (Olaszország) 2015. július 2-6. között kapcsolatot teremteni a zene, a művészet, a természet és az olasz nyelvtanulás között. Az utaztatással, valamint a szállás és étkezés biztosításával a Kantavár Utazási Irodát bíztuk meg.

A csoport összetétele: 4 fő pedagógus, 1 fő nyelvtanár-tolmács, 40 fő tanuló. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak. A megnyert pályázat szorosan kapcsolódik a zeneiskolai oktatáshoz. A pármai út kitűnő lehetőséget nyújtott mindannyiunk számára, hogy az olasz nyelvet élő környezetben halljuk és gyakoroljuk. Tolmácsunk segítségével minden hasznos információval rendelkezhettünk, a gyerekek számára megtanította a leggyakoribb és legalapvetőbb olasz kifejezéseket, amelyekre szükségük volt a tábor során.

2015. július 2-án utaztunk Pármába a kis csapatunkkal. Először a szobák elosztására, majd elfoglalására került sor. A tiszta, tágas, légkondicionált helyiségek nagy örömünkre szolgáltak. A belvárosi séták során több kiemelt művészeti jelentőségű nevezetességet tekintettünk meg, melyek bemutatása olasz nyelvű ismertetők értelmezésével történt. Többek között megcsodáltuk a Pármai Katedrálist (Cattedrale di Parma), a Szt. János Evangélista templomot (Monastero di San Giovanni Evangelista) és a Szent Mária Bazilikát (Basilica di Santa Maria della Steccata). Mindenkit magával ragadtak az építészet csodái, Correggio freskói. A tábor további részében is folytatódott a városnézés olasz nyelvi gyakorlással egybekötve, amit nagyon élveztek a növendékek. Az élményszerű városnézés mellett fontos feladat volt helyi zenei programokra való felkészülés, gyakorlás, ismerkedés a kinti zenét tanuló diákokkal, illetve Jordi Tarres Call-al, a helyi zenei élet egyik szervezőjével.

2015. július 3-án koncerteztünk a Parma Lirica Kulturális Központ hangversenytermében. A közönség sorai között találkozhattunk több Pármában élő magyar családdal is. A produkciókat lelkes tapssal köszönte meg az olasz közönség. A koncertet követően, baráti beszélgetések során, ismét lehetőség nyílt diákjaink és a kísérő tanárok számára az olasz nyelv gyakorlására. Szakmai érdeklődés és kommunikációk során barátságok születtek a növendékeink és a helyi tanulók között. A szervező kolléga nagy elismeréssel köszönte meg csoportunk színvonalas szereplését. A programok, látnivalók között az egyik legérdekesebb az Arturo Toscanini szülőházának (Casa natale di Arturo Toscanini) megtekintése volt. Idegenvezető segítségével tekintettük végig az élményszerű kiállítást, mely kísérőzenéjeként Arturo Toscanini vezényletével G. Verdi: Aida című operájából hallhattunk és láthattunk részleteket. A kiállítás során a művészet, a zene és az olasz nyelv szoros kapcsolatát élvezhettük.

Július 4-én este a St. Leonardo templomban adtunk meghitt jótékonysági koncertet, melynek a bevételét a templomnak ajánlottuk fel. A szálláson helyi specialitásokból összeállított ételeket kaptunk. A tábor végén, július 6-án kissé fáradtan, de tele csodálatos élményekkel, nagymértékben kielégítve tudásvágyunkat indultunk el haza.

Scroll to Top