Fa- és rézfúvós tanszak

 Tanszakunkon fa- és rézfúvós hangszereket oktatunk (furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, kürtök, harsona, tuba). A fúvós növendékeket jelenleg hat szaktanár tanítja. A hangszerek népszerűségére való tekintettel iskolánk valamennyi telephelyén folyik a fúvószenei oktatás. A tanszak örömmel és minden igyekezetével részt vesz intézményünk munkájában, különös tekintettel vállalva a városi rendezvényeken, kiállítás-megnyitókon és egyéb kulturális rendezvényeken való közreműködéseket. Nagy gonddal vesznek részt tanáraink a tehetséggondozásban és a pályára érett növendékek szakirányú felkészítésében.

A tanszakon működő kamaraegyüttesek, Baja Wind Orchestra fúvószenekar és a Symphonic Band lehetőséget nyújt a növendékek számára a közös zenélés örömének megismerését, a különböző zenei stílusok ismeretét, a szereplési lehetőséget.

Az iskolában az 1993/94-es tanévtől lehet ütőhangszereken is tanulni. A tanszak jellegzetessége, hogy az ütőhangszerek sokfélesége miatt több különböző hangszerrel is meg lehet ismerkedni.  Vannak, akik a különböző dobok és a dobfelszerelés iránt érdeklődnek és vannak, akik a dallamjátszó ütőhangszereken (marimba, vibrafon) szeretnének megtanulni.

Mivel az ütőhangszerekhez a komoly- és a könnyűzene egyaránt jól társítható, mindenki megtalálhatja a neki tetsző zenei stílust, melyben elmélyítheti tudását. Az ügyesebb tanulók bekapcsolódhatnak az ütőegyüttes munkájába, ahol részesei lehetnek egy nagy élménynek: 8-10 ütőhangszeres tanuló közösen ad elő ütős kamaraműveket. Az ütőegyüttes rendszeresen fellép iskolai, városi rendezvényeken, mindig nagy sikert aratva. A tanszak fontos feladata az ütőhangszerek megszerettetése, illetve a kivételes képességű tanulók tehetséggondozása, adott esetben zenei pályára való felkészítése.

Scroll to Top